ADENOSIINI JA KOFEIINI

Unipaine on toinen nukkumista ja valvomista säätelevistä tekijöistä.

Aivoissa muodostuu adenosiiniksi kutsuttua kemiallista yhdistettä, jonka määrä kasvaa koko valveillaoloajan. Mitä pidempään valvot, sitä enemmän adenosiinia kertyy. Adenosiinin määrän kasvu aivoissa voimistaa nukkumisen tarvetta, tätä sanotaan unipaineeksi.

Adenosiini vaikuttaa kahdella tavalla: vaimentaa aivoissa hereillä pysymistä edistävien osien toimintaa ja voimistaa samaan aikaan nukkumaan houkuttelevien osien tehoa. Adenosiinin määrän noustessa suurimmilleen, nukkumisen tarve kasvaa vastustamattoman voimakkaaksi.


Adenosiinin nukahtamissignaalin voi keinotekoisesti mykistää käyttämällä kemikaaleja, joista yleisin on kofeiini. Kofeiini on maailman yleisimmin käytetty psykoaktiivinen piriste.

Kofeiini taistelee menestyksekkäästi adenosiinin kanssa oikeudesta tarttua aivosoluissa adenosiinia vastaanottaviin reseptoreihin.

Päästyään niihin kofeiini ei stimuloi soluja adenosiinin tavoin eli ei nostata nukahtamisen tarvetta, päinvastoin se tukkii reseptorit ja tekee ne käytännössä toimintakyvyttömiksi.

Kofeiinin määrä verenkierrossa on huipussaan noin 30 minuutin kuluttua siitä kun juomaa on nautittu. Kofeiinin puoliintumisaika on 5-7 tuntia.
Kofeiini - jota on kahvin, joidenkin teelaatujen ja monien energiajuoien lisäksi myös eräissä elintarvikkeissa, mm. tummassa suklaassa ja jäätelössä, sekä mm.laihdutus- ja kipulääkkeissä - on yksi yleisimmistä syistä, jotka estävät ihmisiä nukahtamasta helposti ja nukkumasta tervettä yhtenäistä unta.


Kannattaa muistaa että kauppatermi "kofeiiniton" ei merkitse sitä että tuotteessa ei ole kofeiinia. Kupillinen "kofeiinitonta" kahvia sisältää tavallisesti 15-30 % tavallisen kahvikupillisen kofeiinista. Mikäli juot illan aikana 3-4 kupillista kofeiinitonta, juoma vaikuttaa samanverran kuin kupillinen tavallista kahvia.


Kofeiinin vaikutus haihtuu, muuan maksassa kehittyvä entsyymi poistaa kofeiinin elimistöstä laimentamalla sitä vähitellen. Joillakin harvoilla ihmisillä on suureksi osaksi geeniperimänsä vaikutuksesta elimistössään vahvempi versio kofeiinia laimentavasta entsyymistä ja heidän maksansa pystyy tästä syystä poistamaan kofeiinin verenkierrosta nopeasti.


Kupillinen kahvia tai teetä aamulla vaikuttaa pitkälle iltapäivään, mikäli juodaan toinen kupillinen varhain iltapäivällä, on nukahtamisvaikeuksia illalla. Myös ikääntyminen muuttaa kofeiinin poistumisen vauhtia: mitä vanhemmaksi tulemme, sitä pidemmän ajan aivomme ja muu elimistömme tarvitsevat kofeiinin poistamiseen ja sitä herkemmin koemme kofeiinin unta haittaavan vaikutuksen.
Miksi nukumme
Kaikki oikeudet pidätetään 2020
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita