NREM JA REM-SYKLITYS UNEN AIKANA
Unen NREM-vaihe (non-rapid eye movements) ja REM-vaihe (rapid eye movements) käyvät koko yön jatkuvaa köydenvetoa aivojen hallinnasta, tässä kamppailussa voitot ja tappiot vaihtuvat 90 minuutin välein. Aluksi hallitsee NREM-uni, mutta sitten REM-uni palaa, tämä kierto toistuu 90 minuutin välein. Tämän jatkuvan vuorottelun seuraaminen läpi yön paljastaa unen toistuvan syklin jonka kuvio esittää.
Pystysuoralla akselilla ovat aivotoiminnan aktiivisuuden asteet, huipulla valveilla, sitten REM-uni ja NREM-unen asteet 1-4 alenevassa järjestyksessä. Vaakasuoralla akselilla esitetään kellonajat, vasemmassa laidassa kello on noin 23, oikeassa laidassa 7 aamulla.
Kuvion tekninen termi on hypnogrammi (unikäyrä). Unen syklit eivät ole symmetrisiä, keinahtelemme edestakaisin NREM-unen ja REM-unen välillä, niiden välinen suhde kussakin syklissä muuttuu yön aikana. Alkuyöstä valtaosa sykleistä kuluu syvässä NREM-unessa ja REM-unta on hyvin vähän. Kun siirrytään aamua kohti, tämän edestakaisen liikkeen sisäinen jaksottaminen muuttuu, suurin osa ajasta kuluu REM-unessa ja syvää NREM-unta on vain vähän, jos lainkaan.
Tutkijat eivät ole yksimielisiä miksi unemme sykkii noudattaen tätä toistuvaa, epäsymmetristä kaavaa. Johtavan unitutkijan (M.Walker) teoria on, että tämä NREM- ja REM-unen epätasainen vaihtelu on tarpeen, jotta hermoverkkomme voisivat järjestäytyä uudelleen ja päivittää itsensä yön aikana ja aivojen rajallisen varastointitilansa määrän, joka riippuu niiden muistirakenteisiin sisältyvien hermosolujen ja näiden välisten yhteyksien lukumäärästä, niiden on löydettävä otollisin tasapaino vanhan informaation säilyttämisen ja uuden informaation vastaanottamiseen riittävän kapasiteetin välillä. Tämän tasapainon löytämiseksi on ratkaistava, mitkä varastoiduista muistoista ovat päällekkäsisiä, hyödyttömiä, tai ovat aivan yksinkertaisesti menettäneet merkityksensä.
Unen profiiliin, jossa NREM hallitsee yön alussa ja REM myöhemmin aamupuolella, sisältyy vaara, joka yleensä jää ihmisiltä huomaamatta. Mikäli menet nukkumaan klo 24 ja tavallinen heräämisaikasi on klo 8, mutta joudutkin heräämään klo 6. Minkä osuuden menetät unestasi ?
Looginen vastaus on neljänneksen, joka ei ole kuitenkaan koko totuus. Aivosi haluavat saada suurimman osan REM-unestaan yön loppupuolella, eli aamuyöstä, joten menetät REM-unestasi 60-90 %:a, vaikka nukkumisaikasi vähenee 25 %:a.
Siirtyessä NREM-uneen, osa lihasjännityksestä katoaa, mutta paljon jää vielä jäljelle. Kun edessä on loikkaus REM-uneen, tapahtuu kuitenkin merkittävä muutos.
Muutamia sekunteja ennen REM-unen alkamista ja koko sen ajan olet täysin halvaantunut. Ruumiisi tahdonalaisissa lihaksissa ei ole vähäisintäkään jännitystä.
Mikäli REM-unessa oleva nostettaisiin varovasti pystyyn herättämättä, olisi hänen ruumiinsa täysin veltto. Tahdosta riippumattomat lihakset toimivat koko ajan ja pitävät sinua elossa läpi unen. Kaikki muut lihakset kuitenkin rentoutuvat täydellisesti.