Henkilökohtaisen rytmin eli sirkadiaanisen rytmin (24:n tunnin sisäinen kello) ohjaava vaikutus.
Sirkadiaanirytmi on suunnilleen vuorokauden mittainen, mutta kuitenkin hieman pidempi, ihmisen sirkadiaanirytmin jakso on pituudeltaan keskimäärin 24 tuntia 15 minuuttia.
Aivot korjaavat sisäisen tahdistimen epätarkkuuden päivängonvalolla järjestelmällisesti 24 tunnin rytmiin. Päivänvalo ei kuitenkaan ole ainoa signaali, johon aivot voivat turvautua tarkistaessaan biologisen kellon, vaikka onkin tärkein ja vallitsevin, silloin kun sitä tarjolla on.
Aivot voivat käyttää myös muita ulkoa tulevia virikkeitä, silloin kun ne ovat luotettavasti toistuvia, vaikkapa ateriointia, kuntojumppaa, lämpötilan vaihtelua ja jopa säännölliseksi aikataulutettuja sosiaalisia vuorovaikutustilanteita. Sisäisen kellon tahdistamisesta käytetään nimitystä zeitgeberi.
Aivoissa vuorokautta mittaava kello välittää signaalinsa kaikille muille aivojen alueille ja koko elimistöön. Oman vuorokausirytmin mukaisesti määrität itsellesi, milloin haluat olla valveilla ja milloin haluat nukkua.
Tämä kello tahdittaa myös muita rytmisesti toistuvia ilmiöitä.
Sirkadiaanirytmi kertoo mihin aikaan vuorokaudessa mieluiten syöt ja juot, miten mielialasi ja tunnetilasi aaltoilevat, miten paljon uriinia (virtsassa ja hiessä) elimistösi missäkin vaiheessa tuottaa, miten ruumiinlämpösi vaihtelee, missä tahdissa ruuansulatuksesi toimii ja milloin erität elimistöösi mitäkin hormoonia.
Aamuvirkut ja iltavirkut ovat kaksi erilaista kronotyyppiä ja geenit määräävät pitkälti sen kumpaan tyyppiin yksilö kuuluu.